Net als altijd ben ik weer betoverd door de pracht van oosterse accessoires. Ik heb al zo veel, maar omdat het altijd om handwerk gaat is ieder stuk dat ik zie weer uniek. En daarom kom ik iedere keer weer in de verleiding om iets aan te schaffen. Vaak denk ik dan dat ik zal zo veel heb, en me zou moeten inhouden. Maar zo met de feestdagen word ik dan heel blij als ik iemand zo iets moois cadeau kan doen.

Dit jaar gebeurde het me toen ik een nieuw model Egyptische lamp zag. Dit was een tafellamp die een prachtig gefragmenteerd schijnsel laat vallen over de muur naast de lamp. Ideaal is hij op een tafeltje in een hoek. Op die manier krijg je een mooi effect dat een groot deel van de wanden bedekt.

De lamp die ik op het oog heb heeft een geschubd patroon met halve cirkels die over elkaar heen vallen. De ‘schubben’ in het patroon van deze lamp staan met hun ronde zijde naar boven gericht, waardoor hij een heel natuurlijk uiterlijk krijgt, alsof hij als een bloemknop naar het licht toe groeit. De vlakjes worden ingevuld met kleine ronde gaatjes van verschillend formaat. Een strook van kleine gaatjes, dicht op elkaar, volgt de ronding aan de bovenkant van de vlakjes. Hierdoorheen valt veel licht. Hieronder is een middelste strook gemaakt met wat grotere gaatjes die iets verder van elkaar af staan. Doordat er hier meer van het verzilverde materiaal overblijft tussen de gaatjes valt er wat minder licht doorheen dan op de bovenste strook. En helemaal onderin het vlakje, waar de twee onderliggende vlakjes de halve cirkel overlappen zijn de gaatjes weer een slagje groter en net als de afstand ertussen. Hier zie je dus weer meer zilver en minder licht. Het geheel geeft een indruk van diepte tussen de verschillende vlakjes, en je krijgt ook het idee dat de vlakjes elkaar ook ruimtelijk overlappen. Een heel kunstig effect, want dit alles is in het platte vlak van het verzilverde Egyptische messing gemaakt.

Het geheel heeft een half ronde vorm, met de basis op de tafel, en een stompe punt aan de bovenzijde. Als het licht in de Egyptische lamp aan is zie je het patroon van de schubvlakjes prachtig over de wanden verdeeld.

Al met al, toen ik dit handgemaakte kunstwerk onder ogen kreeg was ik dus verkocht. En de lamp ook. Ik dacht meteen aan mijn moeder, die had nog precies een donker hoekje in de woonkamer van haar nieuwe woning. Daar kon deze lamp net dat beetje extra magie brengen war daar nodig is.