Met de kerstboom opgetuigd en mijn alternatieve oosterse cadeaus prachtig op hun plaats onder de boom was ik helemaal geïnspireerd geworden. Ik wilde eens kijken hoe ver ik kon komen met het idee om bestaande dingen op een andere manier te gebruiken, zoals ik met mijn kerstcadeaus had gedaan dit jaar. Eigenlijk is het een hele fijne manier om iets nieuws te realiseren, zonder altijd iets heel nieuws te hoeven kopen. En alles wat je ervoor nodig hebt is om met andere ogen naar je vertrouwde omgeving te kijken.

Een van de eerste dingen die me te binnen schoot was het prachtige vloerkleed in mijn studeerkamer. Ik heb het er al jaren liggen, maar kom eigenlijk veel te weinig in die kamer. Het kleed is echt prachtig, maar ik geniet er dus helemaal niet genoeg van. Daar wilde ik wel eens verandering in brengen. En ik had ook al een idee. In mijn woonkamer hangt een schilderij dat ik ooit eens gekregen heb, maar dat ik eigenlijk niet eens mooi vind. En met het plan dat ik had bedacht was de tijd overduidelijk gekomen dat ik er niet meer tegenaan hoefde te kijken.

Ik had het kleed in mijn studeerkamer gelegd omdat ik het eigenlijk een beetje te dun vond om dagelijks overheen te lopen. En dat was ook zo, maar eigenlijk vond ik het altijd zonde dat ik er zo weinig van kon genieten. Met mijn nieuwe plan was dit dus ook nog opgelost. Mijn studeerkamer vloerkleed werd een prominent woonkamer wandkleed. Het was natuurlijk een leuk idee, maar ik had me van te voren niet kunnen voorstellen dat het zo geweldig zou uitpakken. Met het mooie weefsel aan de wand waande ik me net in de sfeer van een… “Wat was het woord ervoor?” vroeg ik me af.

Mijn missie was alleen nog niet klaar. Terwijl ik bezig was met het kleed viel mijn oog op de Egyptische lamp waarvan het peertje al een tijdje stuk was, en dat ik de hele tijd vergat nieuw te kopen. Opeens had ik een idee, als ik er nou in plaats van een peertje een waxine lichtje in kon zetten? Dat was de moeite waard, kaarslicht is toch net een beetje sfeervoller dan een lampje! En zowaar, ik kon precies een kaarsje kwijt op de fitting, zonder dat ik de fitting zou beschadigen.

En het effect was ernaar! Met alleen de kerstboomverlichting aan, mijn Egyptische kaarsverlichting en nog wat andere kaarsjes aan wist ik op eens het woord wat ik zocht. Het was een sfeer van duizend-en-één nacht. Zo’n sprookjesachtige kerstsfeer had ik nog niet eerder meegemaakt.

Sfeervol licht in de woonkamer